Skip to main content

“Lehmät tuottavat paremmin”

Taipalsaarella sijaitseva maatalousyhtymä Kallio-Kantonen on perustettu Sari Kantosen ja Jarmo Kallion kotitalojen puoliväliin. Tilalla on 151 lehmää, ja uudistukseen tarvittavaa nuorta karjaa noin 140 päätä. Lehmien ruokinta perustuu hyvälaatuiseen säilörehuun. ”Lisäksi käytämme murskesäilöttyä viljaa, rypsiä, leikettä, kivennäisiä ja mäskiä”, Ari Kantonen kertoo.

Tilan keskituotos on noin 9 700 kiloa. Se on noussut viime vuosista uuden, vuonna 2014 rakennetun navetan myötä. Maatalousyhtymä tuottaa nurmisäilörehun itse, viljan se ostaa yhteistyökumppaneilta. Rehunsäilönnässä on käytössä AIV 2 Plus, vaikka muitakin vaihtoehtoja on ollut tarjolla.

”Käytämme sitä nurmisäilörehun tuotannossa, murskeviljan säilönnässä ja vasikoiden hapanjuomassa”, Ari sanoo.

Rehun laadulla on merkittäviä vaikutuksia lehmien hyvinvointiin. Hyvälaatuisella rehulla lehmien pötsit toimivat paremmin, ne pysyvät terveempinä ja tuottavat enemmän. Arin mukaan tilalla käytetään AIV-säilöntäaineita niiden korkean laadun, toimintavarmuuden ja kotimaisuuden takia.

”Säilöntälaadun pitää olla hyvä, että rehu maistuu lehmille. Hyvä säilörehu on sulavaa ja siinä on sopivasti valkuaista sekä kuitua.”

​​​​​​​

Tilalle hankitaan AIV-tuotteita yleensä hieman yli tarpeellisen määrän, koska keväällä tulevan kauden kulutusta on vaikea ennakoida.

Vapaus ja vaikutusmahdollisuudet tekevät työstä mielekästä. ”Tässä voi vaikuttaa omaan työpanokseen ja sitä kautta tuottavuuteen. Ajat ovat haasteelliset, mutta meillä on vahva usko tulevaisuuteen”, Ari toteaa.

”Tässä on oma vapautensa ja vaikutusmahdollisuudet työhön, vaikka töitä onkin joskus paljon”, Sari lisää.

Kallio-Kantosen tila, Taipalsaari
Ari ja Sari Kantonen & Jarmo Kallio