Skip to main content

Säilörehu

AIV-säilöntäaineiden teho perustuu toimintamekanismeihin, jotka estävät haitallisten bakteerien kasvua ja rajoittavat säilönnän aikaisen maitohappokäymisen optimitasolle.

AIV:n muurahaishappo on orgaanisista hapoista vahvin ja kykenee pudottamaan pH:n nopeasti. Alhainen pH itsessään estää monien haitallisten mikrobien toiminnan. Lisäksi osa muurahaishaposta on muodossa, joka pystyy läpäisemään haitallisten bakteerien soluseinämän ja tuhoamaan ne.

Nurmirehun paras tuotantopotentiaali talteen

Rehunsäilönnän onnistumisen perusta on aina hyvä säilöntätekniikka. Nopea esikuivausvaihe, säilöntäaineen lisääminen korjuuvaiheessa, tehokas tiivistys ja säilön huolellinen sulkeminen luovat mahdollisuudet onnistumiselle. Siilossa happi loppuu ja säilöntäaine varmistaa pH:n laskun. Haitalliset mikrobi- ja ensyymitoiminnot pysähtyvät. AIV-rehun rajoitettu käyminen mahdollistaa rehun korkean syönti-indeksin ja optimaalisen lehmäliikenteen robottilypsyssä.

  • AIV rajoittaa valkuaisen hajoamista eli alentaa rehun ammoniakkipitoisuutta.
  • AIV rajoittaa käymistä eli alentaa rehun haihtuvien rasvahappojen ja maitohapon pitoisuuksia, mikä parantaa syönti-indeksiä.
  • AIV-rehussa hiivojen määrä siilon avaamishetkellä tyypillisesti alhainen, minkä seurauksena rehu ei ole lämpenemisherkkää.

Kuiva-ainepitoisuus ja kasvilajikoostumus ohjaavat säilöntäaineen valintaa ja annostelua

AIV-tuotteet toimivat kaikissa rehunkorjuutilanteissa. Säilörehun onnistumisen kannalta optimaalinen kuiva-ainepitoisuus on 25–35 %. Tällöin puristenesteen muodostuminen ei ole ongelma, ja rehun tiivistäminen on helppoa. Suositeltu käyttömäärä on 5 litraa rehutonnille, jolla saavutetaan rajoitetun käymisen edut.

Käyttömääräsuositukset haasteellisiin erityistilanteisiin

Kasvimassan kuiva-ainepitoisuus alle 22 %6 l/tn
Kasvimassan kuiva-ainepitoisuus yli 35 %5 l/tn AIV Ässä Na
Palkokasvit (esim. apila, mailanen)6 l/tn

Huomaathan, että annostelusuositukset ovat tuorepainoa kohden, sadesäällä säilöntäainetta tarvitaan siis enemmän.
Suositukset soveltuvat myös kokoviljasäilörehulle.

On tärkeää, että säilöntäainetta levittyy oikea määrä tasaisesti rehuun

Säilönnän onnistuminen edellyttää, että säilöntäaine päätyy rehuun. Muista tarkistaa pumppujen toiminta ennen korjuuta ja seurata säilöntäaineen levittymistä. Suositeltuja annostelutapoja ovat mm.:

  • Ajosilppurissa suuttimet ennen silppuri- tai kiihdytyskelaa.
  • Tarkkuussilppurissa kolme pistesuutinta torven alaosaan.
  • Noukinvaunussa annostelu reikäputkella rehuvirtaan mieluiten sekä ylä- että alapuolelta.
  • Paalaimessa annostelu kuten noukinvaunussa tai suoraan kammioon.

AIV-TUOTTEIDEN TOIMINTAMEKANISMIT