Skip to main content

AIV® – Nobelin arvoinen keksintö

Biokemiallisen tutkimuslaitoksen johtaja, professori Artturi I. Virtanen laboratoriossaan
25.11.2025 | 8:11

Suomen maatalous modernisoitui vauhdilla viime vuosisadalla. Tähän olikin tarvetta, kun piti ruokkia kasvava kaupunkiväestö. Kemiallisten kasviravinteiden valmistus sekä tuorerehun säilöntämenetelmien kehittäminen olivat tässä kehityksessä merkittävät edistysaskeleet. A.I. Virtanen palkittiin biokemian ansioistaan Nobel-palkinnolla vuonna 1945. AIV-rehunsäilöntäkonsepti on hänen monista keksinnöistään tunnetuin, mutta kaupallisesti erittäin merkittävä oli myös voin säilyvyyttä parantanut suolatuote.

AIV-rehunsäilöntä yleistyi vauhdilla, kun tieto hyvästä toimintavarmasta menetelmästä levisi. Maitotilojen tuottavuus alkoi kasvaa reippaasti ja samalla raakamaidon laatu parani merkittävästi. Säilöntäkonseptin periaatteet – happamuus ja hapettomuus – ovat edelleen samat, mutta ensimmäisinä vuosikymmeninä käytettiin suola-  ja rikkihappoa nopean pH:n laskun saavuttamiseen. Alkuperäiset AIV- liuokset olivat tehokkaita, mutta voimakkaasti syövyttäviä mineraalihappoja.

Artturi Ilmari Virtanen 1895–1973

Artturi Ilmari Virtasen ura oli alusta alkaen vauhdikas. Aloitettuaan Valiolla nuori tohtori nousi Valion laboratorion johtoon reilussa vuodessa. Tiedemiehenä ja johtajana hän hahmotti jo varhain laajan kokonaiskuvan siitä, miten moderni tiede voi hyödyttää kansantaloutta ja -terveyttä. Hän haki vauhtia myös kansainvälisestä yhteistyöstä. Jo 1920-luvulla Virtanen oli muodostanut vahvat siteet biokemian ja orgaanisen kemian huippututkijoihin etenkin Saksassa ja Ruotsissa. 

Tutkimustyö sydämen asiana

Tutkimus ja kehitystyöhön tarvittiin lisää resursseja. Virtanen vakuutti esimiehensä ja päättäjät investoimaan vahvasti tutkimukseen ja kehitykseen. Näkyvin tulos tästä oli Biokemiallinen Tutkimuslaitos, jota Virtanen johti yli neljänkymmenen vuoden ajan. Laitoksen vihkiäisissä 1931 Virtanen ennusti aivan oikein: “Biokemia tulee tällä vuosisadalla mullistavasti vaikuttamaan elinkeinoelämään ja lääketieteeseen.” Tuloksia saatiin aikaan nopeasti: Virtasen kehittämä voisuola varmisti suomalaisen voin ylivoiman vientimarkkinoilla yli kymmeneksi vuodeksi. AIV-rehun myötä suomalaisten maitotuotteiden tuotanto ja laatu kehittyivät maailman huippuluokkaan. 

Sota-aika laajensi Virtasen toiminta-aluetta, kun hän isänmaallisena miehenä pyrki oma-aloitteisesti auttamaan sotaponnisteluissa. Hän kehitti muun muassa kaasunaamareita väestön suojaksi ja parannuksia taisteluissa käytettyyn polttopulloon. Hän etsi ja kehitti ratkaisuja huoltovarmuuden parantamiseksi muun muassa tutkimalla puuperäisen selluloosan käyttöä rehuna ja yksisoluvalkuaisen tuottamista paperiteollisuuden sivuvirroista.

Suomalaisten ravitsemuksen parantamiseen Virtasella oli henkilökohtainen motivaatio, sillä puutteellisen ravinnon vaikutukset oli aikoinaan koettu myös Virtasen köyhässä lapsuuden kodissa: seitsemän pojan sarjasta vain kolme selvisi vauvaiän koettelemuksista. Myöhemmin Artturi itse arveli kuolemien johtuneen A-vitamiinin puutteesta. Väestön A-vitamiinin saannin turvaamiseksi yksinkertaisin keino oli Virtasen mukaan maidon ja maitotuotteiden A-­vitamiinipitoisuuden nostaminen, joka voisi tapahtua AIV-rehun käyttöönotolla. Virtasen työn myötä A-vitamiinin ja jodin merkitys alettiin vähitellen ymmärtää. Kiistattoman hyvät tulokset vaiensivat vihdoin äänekkäimmätkin Virtasen työn arvostelijat ja epäilijät. 

Tuotekehitys jatkuu 

Artturi Ilmari Virtanen teki uraauurtavaa tutkimus-ja kehitystyötä monella hyvinvointimme kannalta tärkeällä alalla. Kansanravitsemus sekä rehujen ja ravinnon laatu ja  riittävyys ovat jokapäiväisiä kasvavan ihmiskunnan haasteita. Onnistunut säilöntä on välttämättömyys oli sitten kyseessä rehu, ruoka tai muut biomassat. Virtasen keksinnölle löytyy edelleen uusia sovelluksia, kun tarvitaan edullista tapaa säilöä kosteita orgaanisia materiaaleja.

A.I.Virtasen mukaan nimettyjä AIV-säilöntäaineita on valmistettu 1981 alkaen Oulussa. Näiden tuotteiden pääkomponentti on muurahaishappo, joka on orgaanisista hapoista tehokkain pH:n laskija. Lisäksi muurahaishappo on vahvasti antibakteerinen. Nykyiset AIV-tuotteet ovat selvästi turvallisempia käyttää kuin ensimmäiset mineraalihappoihin perustuneet AIV-liuokset tai muurahaishappo sellaisenaan. Nykyisissä AIV-tuotteissa syövyttävyyttä on edelleen vähennetty suolamuodossa olevalla muurahaishapolla. AIV-säilöntäaineet ovat nykyisin tärkeä osa Eastmanin tuoteportfoliota.

AIV® on Valio Oy:n rekisteröimä tavaramerkki.

Kuva: Biokemiallisen tutkimuslaitoksen johtaja, professori Artturi I. Virtanen laboratoriossaan | Museovirasto | Finna.fi