Skip to main content

AIV Oiva – Säilöntätehoa käyttäjäystävällisesti

26.9.2023 | 15:09

Esittelemme AIV Oivan – rehunsäilöntäaineen, joka todella ansaitsee nimensä. AIV Oiva on suunniteltu tekemään rehunsäilönnästä miellyttävämpää. Optimaaliseksi hiottu käyttäjäystävällisyyden ja tehokkuuden yhdistelmä sekä monikäyttöisyys tekevät siitä maatilan luotettavan kumppanin.

 

Turvallisempi käyttäjille, ei vaadi VAK-kuljetuksia 


Rehun pH:n laskeminen lisätyn hapon avulla on aikoinaan palkittu Nobel-palkinnolla. AIV Oiva mahdollistaa tuon keksinnön hyödyntämisen käyttäjäystävällisesti. AIV Oiva on puskuroitu siten, ettei se ole ihosyövyttävä. Puskurointi vähentää tuotteen haihtuvuutta ja hajua tehden käyttökokemuksesta miellyttävän. Näiden ominaisuuksien vuoksi AIV Oiva soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on haastavaa, esimerkiksi, kun korjuuketjussa on useita työntekijöitä. Huomaathan, että AIV Oivan kuljetukset on helppo järjestää, koska sen kuljetuksiin ei sovelleta vaarallisten aineiden kuljetuksien säädöksiä. 

 

Monipuolisesti tehoaineita, sopii moniin säilöntätarpeisiin


AIV Oivan tehosta vastaavat muurahaishappo, natriumformiaatti, propionihappo ja natriumbentsoaatti. Monipuolinen koostumus torjuu sekä bakteereja, hiivoja että homeita. Tämän vuoksi AIV Oiva soveltuu monenlaisiin säilöntätarpeisiin. Olipa kyse nurmirehusta, kokoviljasäilörehusta, maissista tai murskeviljasta, AIV Oiva on valinta, joka vastaa tarpeisiisi. Pienet ja suuret maatilat voivat luottaa sen monikäyttöisyyteen.

 

Koetulokset todistavat säilöntätehon


AIV Oiva oli mukana Luken säilöntäkokeissa vuosina 20212022. Murskeviljaa säilöttäessä käyminen rajoittui, valkuainen säilyi paremmin ja säilöntätappiot pienenivät verrattuna biologiseen säilöntään tai säilöntään ilman säilöntäainetta (Franco ym. 2023). Puna-apilasäilörehua säilöttäessä AIV Oiva säästi rehun sokereita, vähensi valkuaisen hajoamista ja etikkahapon muodostumista rehuun sekä hidasti rehun lämpenemistä syöttövaiheessa. (Rinne ym. 2023). Tällaiset muutokset rehun käymisprofiilissa lisäävät rehun syöntiä, maitotuotosta ja maidon valkuais- ja rasvapitoisuuksia. Kun lisäksi tappiot syöttövaiheessa vähenevät, niin on selvää, että AIV Oiva voi kasvattaa tilipussiasi. 

 

Huippuluokan tuotekehitys, oululainen valmistus 

Monipuolinen rehunsäilöntäosaaminen oli keskeisessä roolissa tuotteen kehityksessä. Tuotekehitys ja valmistus yhdistävät suomalaisen osaamisen, kansainvälisen tietotaidon, vastuullisen tuotannon ja toimivan logistiikan. Tuotekehityksessä tämä lähestyminen mahdollisti innovatiivisten ratkaisujen löytämisen ja optimaalisen tuotteen synnyn. AIV-tuotteiden tuotannossa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristövaikutuksiin ja kestävyyteen.

Valitse paras AIV-tuote tarpeeseesi ja annostele oikein


Kun haluat säilöä rehun luotettavasti ja tehokkaasti, valitse säilöntään AIV-tuote. Lue tarkemmat ohjeet AIV Oivan käytöstä erilaisten rehujen säilönnässä. Löydät sieltä annosteluohjeet erilaisiin tilanteisiin esim. rehun kosteuden vaihdellessa. 

 

A graph of different colored lines

Description automatically generated

 

AIV Oiva toimii kostean murskeviljan säilönnässä. Luonnonvarakeskuksen tekemässä kokeessa murskesäilöttiin ohraa, jonka kosteus oli 34 %. AIV Oivan annostelu kokeessa oli 5,2 l/t.

A graph of green and white bars

Description automatically generated

 

A graph of green and white bars

Description automatically generated

 

A graph of green and white bars

Description automatically generated

 

Puna-apilaa säilöttiin Optipalko-hankkeessa kahdella eri esikuivaustasolla. AIV Oivan annostelutasot olivat kokeessa 6,3 l/t (ka 12 %) ja 5,2 l/t (ka 30 %). AIV Oiva säästi sokereita, vähensi haitallisia muutoksia säilönnän aikana ja paransi rehun aerobista stabiilisuutta märemmällä rehulla verrattuna biologiseen säilöntäaineiseen tai ilman säilöntäainetta tehtyyn rehuun. 

 

 

Viitteet:

 

FRANCO, M., SEPPÄLÄ, A., RINNE, M. 2023 Fermentation Quality of Crimped Ensiled Grain Treated with Different types of Silage Additives. In: Jambor, V., ;Mala, S. (Edit) International Symposium Forage Conservation, Mendel University in Brno. P.83-84

 

Rinne, M., Franco, M., Stefanski, T., Manni, K., Huuskonen, A., 2023. Optimizing the ensiling of red clover by grass inclusion, wilting and formic acid-based additive application. In: Jambor, V., ;Mala, S. (Edit) International Symposium Forage Conservation, Mendel University in Brno. P.68-69