Skip to main content

AIV on malliesimerkki suomalaisen työn merkityksestä

suomi100_MBF.jpg
30.11.2017 | 14:11

Muurahaishapon ja AIV-tuotteiden valmistus Oulussa on Suomi 100 -juhlavuonna hyvä esimerkki suomalaisesta osaamisesta sekä kotimaisen tuotannon merkityksestä maatalousyrittäjille ja monille teollisuuden aloille.

Eastmanin Oulun tuotantolaitos on yksi maailman suurimmista muurahaishapon valmistajista, joka työllistää suoraan noin 130 henkilöä ja välillisesti saman määrän urakoitsijoita sekä logistiikan ja jakeluketjun ammattilaisia. Tehtaan päätuote on muurahaishappo, jota toimitetaan muun muassa nahka-, lääke- ja paperiteollisuuden tarpeisiin. Tehtaanjohtaja Jukka Haapalaisen mukaan tuotannossa on kolme pääkategoriaa.

– Oulussa tehdään muurahaishappoa ja sitä toimitetaan eri vahvuuksina Suomeen ja maailmalle. Tämän lisäksi jatkojalostamme muurahaishaposta kaikkien tuntemia AIV-rehunsäilöntätuotteita sekä lentokenttien ja maanteiden jäänsulatustuotteita.

Suomalaista osataan arvostaa

Selvä enemmistö suomalaisista (91 %) pitää Suomessa valmistetun tuotteen valintaa vastuullisena tekona.* Haapalainen on havainnut saman ajattelutavan ulottuvan myös yritysten väliseen kauppaan, mutta alleviivaa lisäksi muitakin lähituotannon etuja.

– Me ymmärrämme nämä pohjoiset olosuhteet, pystymme vastaamaan säiden aiheuttamaan kysynnän muutokseen sekä toimittamaan tilaukset nopeasti perille. Jos esimerkiksi sateisen kesän takia viljelijät tarvitsevat enemmän AIV-rehunsäilöntäaineita, pystymme reagoimaan asiakkaiden tarpeisiin.

Saatavuuden ja korkean osaamisen lisäksi Haapalainen painottaa kotimaisen toimijan tarjoamaa mahdollisuutta syvempään yhteistyöhön.

– Koska olemme lähellä asiakkaitamme, puhumme samaa kieltä ja tunnemme asiakkaidemme liiketoiminnan, voimme tehdä aidosti pitkän tähtäimen kehitysyhteistyötä. Lisäksi tapauskohtaisesti räätälöityjen tuotteiden tekeminen onnistuu helpommin ja palvelu sekä asiantuntijatuki ovat aina lähellä.

AIV heiluttaa Suomen lippua

Kaikille AIV-tuotteille on myönnetty suomalaisesta valmistuksesta kertova Avainlippu-merkki. Tämän lisäksi säilöntäaineiden toimituksissa käytetään ainoastaan kotimaisia kuljetusliikkeitä ja jopa kierrätettävät AIV-astiat kerätään suomalaisen muoviteollisuuden uusiokäyttöön.

– Me teemme Oulun tehtaalla töitä sinivalkoisella asenteella. Kemianteollisuus on sitä vakaata perusteollisuutta, jolla on vaikutusta Suomen työllisyyteen sekä vientiin. Lisäksi esimerkiksi AIV-tuotteiden kotimainen valmistus on myös asiakkaiden toimitusvarmuuden tae, kiteyttää Haapalainen.

AIV-tuotteet ovat mukana Made by Finland -kampanjassa, joka on Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden kampanja. Kampanjan tehtävänä on lisätä ylpeyttä suomalaista monimuotoista työtä kohtaan. www.madebyfinland.fi

Eastman on maailmanlaajuinen erikoiskemikaalien tuottaja, joka valmistaa kemikaalien lisäksi kuituja ja muovituotteita. Suomessa Eastman vastaa AIV-rehunsäilöntäaineiden valmistuksesta, tuotekehityksestä, myynnistä ja markkinoinnista. Tuotteet valmistetaan Oulun tehtaalla, josta ne toimitetaan kotimaan markkinoille sekä vientiin. Suomessa yhtiön palveluksessa on noin 130 työntekijää. Eastman Chemical Companyn tytäryritys Taminco Finland Oy on Suomen toiminnoista vastaava yhtiö.

*Lähde: Suomalaisen työn liitto.

Lisätietoja:
Jukka Haapalainen

Tehtaanjohtaja
Eastman Chemical Company
Puh. 040 353 2244