Skip to main content

Muista säilönnän kolme H:ta: hygienia, hapettomuus ja happamuus

25.7.2019 | 13:07

                             Kun säilörehua tehdään, siitä on tehtävä hyvää.
                                             (
Artturi Ilmari Virtanen)

Rehuvuodesta näyttäisi tulevan parempi kuin viime vuonna. Nyt toivottavasti saadaan varastot täyteen, ja hieman jotain pahan päivän varallekin. Laadukkaan rehun säilöntäperiaatteista ei kannata lipsua kesän loppua kohden. Muistetaan säilörehun säilönnän kolme H:ta: hygienia, hapettomuus ja happamuus.

Viime talvena hyvä rehu löysi ostajansa hyvällä hintaa. Huonolle rehulle sen sijaan on vaikea löytää maksajaa edes omasta navetasta. Hyvä rehu ei synny sattumalta. Ja kun kaikki panokset on rehuun laitettu, niin eipä kannata tinkiä viimeisestäkään. AIV-säilöntäaineella säilöntä onnistuu, rehusta tulee maittavaa eikä siilo lähde lämpenemään.

Kakkossadon erityishaaste ovat kuolleet kasvinosat ja niiden mukana tulevat haitalliset mikrobit. Korkea ilmankosteus heikentää esikuivausta, mutta mahdollistaa pilaajamikrobien lisääntymisen. Niitetty kasvusto pitäisi siis saada pian pois pellolta pilaantumasta. AIV mahdollistaa jopa niittotuoreen rehun onnistuneen säilönnän, ja näin myös peltotappioiden minimoinnin. Mielenrauhaa tulee kaupanpäälle!

Kun satoa saadaan, niin puskurivarastojen kasvattaminen on paikallaan. Sen voi nyt tehdä turvallisin mielin. Peltojen pientareet eivät notku ylivuotisia paaleja, rehulle on tarvetta! Puskurivarasto on todellinen puskuri vain, jos rehu on hyvää. Eli, kun säilörehua tehdään, siitä on tehtävä hyvää!