Skip to main content

Punnitse kuormat ja varmista onnistuminen

5.2.2020 | 11:02

Olisiko rehunsäilönnässä vielä jotain, millä voisin parantaa tilan taloudellista tulosta? Mahdollisesti kyllä.
Tuotantopanoksille tulee saada paras mahdollinen vaste. Toteutuuko tämä kaikkien panosten osalta? Vastausta kannattaa miettiä yksityiskohtiin paneutumalla. Säilöntäaineen osalta parhaaseen vasteeseen pääsemiseksi aineen annostelun pitää olla oikea ja tasainen koko säilössä.

Tarkastellaan kuormakohtaista annostelua. Paljonko säilöntäainetta kului per kuorma ja paljonko kuorma painoi? Olivatko kuormat saman painoisia? NurmiArtturi-hanke osoitti, että kuormapainon arviointi kuorman tilavuuden perusteella on vaikeaa. Hankkeen punnituksissa kuutiopaino rehukuormassa vaihteli alle sadasta jopa yli 500 kg/m3. Kuiva-ainepitoisuuden vaihtelu selitti vaihtelusta parhaimmillaan yhden noukinvaunumerkin sisällä vain noin 50%, ja yleistasolla vain noin 20%. Näin ollen rehun kuiva-ainepitoisuuden mittaaminen ei korvaa vaakaa säilöntäaineen annostelussa.

Jos tiedämme kuorman tilavuuden olevan vaikka 30 m3, niin kuorman paino voi olla 3 t tai 12 t, tai ehkä todennäköisimmin jotain tuolta väliltä – mutta mitä?
Kuvitellaan, että silppurikuski ilmoittaa säilöntäainetta kuluneen 30 litraa kuormalle, ja tiedustelee nyt mihin suuntaan annostelua säädetään. Mitä vastaat? Pelaatko varman päälle ja pyydät nostamaan annostelun 60 litraan? Tuskin, sillä se tulisi kalliiksi. Aliannostelu voi kuitenkin tulla vielä kalliimmaksi, kun rehunlaadussa ilmenee ongelmia. Aliannostelusta seuraavia ongelmia ovat rehun lämpenemisherkkyys, liiallisesta käymisestä seuraava heikko maittavuus sekä pahimmillaan suoranainen rehun pilaantuminen. Vaikka keskimäärin ainetta olisi kulunut oikea määrä, voi suuri kuormien välinen vaihtelu heikentää säilöntätulosta. Tasaisesti levittynyt säilöntäaine olisi mahdollistanut paremman tuloksen.

Kuormavaa’an hankinta on hyvä investointi
Säilöntäaineen annostelua tarkentamalla olisi monella tilalla vielä mahdollista parantaa taloudellista tulosta. Arvioi omalla kohdallasi, kuinka pian kuormavaaka olisi maksettu tilallasi takaisin tarkentuneena säilöntäaineen annosteluna. Myös lähellä sijaitsevien tilojen yhteinen vaaka voisi olla mahdollisuus. Vaa’alle on helppo keksiä muutakin käyttöä – sitä voi käyttää muun muassa tilojen välisessä rehukaupassa.

Lue tästä NurmiArtturi hankkeen raportti

seppala arja

Arja Seppälä

Tuotekehitys ja säilöntäneuvonta

0406311735

arjaseppala@eastman.com