Skip to main content

AIV-liuosten turvallinen tumma väri säilyy jatkossakin

AIV-kannut ja ruskea väriaine
23.10.2023 | 10:10

Meille AIV-tiimissä on ollut jo usean vuosikymmenen ajan selvää, että turvallisuussyistä AIV-liuoksen pitää olla värillistä. Näin vahingossa kukaan ei sekoita AIV-liuosta ja muita nesteitä keskenään. Liuoksen tumman ruskea väri tuo samalla myös monia käyttöä helpottavia etuja. Kanistereista, tynnyreistä ja konteista näkee helposti, että paljonko liuosta on jäljellä. Menekin seuraaminen helpottuu ja mahdollistaa myös toteutuneen annostelun tarkistamisen.

Väri ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Se on yksi osa lisää reseptissä, yksi tankki lisää tuotannossa, yksi raaka-aine lisää varastoissa jne. Väriaine tarvitsee lisähuomiota niin prosessissa kuin monen ihmisen työpöydälläkin. Näemme, että kaikki tämä on pientä verrattuna väriaineen tuomaan hyötyyn.

Väriaineen osuus AIV-tuotteesta on vain tuhannesosia, silti tuonkin raaka-aineen on oltava rehukäyttöön hyväksyttyä. Lakiosastomme seuraa jatkuvasti rehulainsäädännön muutoksia, jotta tuotteemme olisivat lakien ja asetusten mukaisia. Saimme tietoomme, että tähän asti käyttämämme väriaine (E150d) poistuu rehulisäainekäytöstä, koska tuotteen valmistajat eivät ole hakeneet sen rehukäytölle jatkolupaa EU:lta. Tällaiset muutokset lainsäädännössä ovat tavallisia, ja joudumme ne huomioimaan toiminnassamme.

Tässä tilanteessa jouduimme perustelemaan väriaineen tärkeyden AIV-tuotteissa ja etsimään uuden korvaavan värin, joka sopii tuotteidemme valmistukseen ja pitää tuotteen värin tasaisena koko tuotteen elinkaaren ajan. Teimme testejä muutamilla vaihtoehdoilla ja päädyimme valitsemaan EU:n rehuraaka-ainelistalla olevan sokerikulöörin. Se valmistetaan sokerista kuten aiempikin E150d mutta prosessissa ei käytetä muita kemikaaleja tehostamassa karamellisoitumista. Useimmat meistä ovat piparkakkutaloa valmistaessaan itsekin tehneet sokerikulööriä, sillä sitä voi valmistaa kuumentamalla sokeria paistinpannulla yli 100-celsiusasteiseksi.

AIV-tuotteissa sokerikulööri korvaa aiemman karamellivärin (150d) 1.10.2023 alkaen. Vanhalla väriaineella valmistettuja AIV-tuotteita saa käyttää säilönnässä 6.10.2024 asti ja rehu, jossa tätä ainetta on, voidaan käyttää 6.7.2025 asti.

Olemme ylpeitä, että pystyimme löytämään ratkaisun ja säilyttämään AIV-tuotteiden värin. Se on reseptissä pieni mutta merkityksellinen tekijä, kun pyrimme varmistamaan tuotteen turvallisen ja helpon käytön.