Skip to main content

Eastmanin ratkaisut sikojen liemirehuun

2.4.2024 | 16:04

Liemirehun hapottaminen muurahaishappopohjaisilla AIV®- ja Eastman™ Stabilizer -tuotteilla tukee sian mahan suolahapon vaikutusta ja ehkäisee haitallisten bakteereiden kasvua rehussa ja ruuansulatuksessa. Näiden tuotteiden käytöllä voi vähentää tehokkaasti myös liemirehun hiivojen määrää, mikä parantaa rehun maittavuutta ja pienentää energiatappioita. 

Muurahaishappopohjaiset tuotteet pudottavat liemirehun pH:n tehokkaasti tavoitetasolle, verrattuna pelkkään maitohappoon. Happosäilönnällä saadaan aikaan kolmenlaista hyötyä:
 

 1. Virhekäymisen estäminen

  Useilla liemirehun komponenteilla on riski virhekäymiseen. Virhekäyminen kuluttaa rehun hiilihydraatteja ja pudottaa näin rehujen energia-arvoa. Lisäksi virhekäyminen voi vaikuttaa sekoitettavan liemierän maittavuuteen huomattavasti. Ongelmat tulevat esiin tyypillisesti imettävillä emakoilla ja pikkuporsailla. Käytettäessä 0,5–1,2 litraa AIV- tai Eastman Stabilizer -tuotteita liemitonnille, liemirehun pH putoaa hallitusti estäen virhekäymisen.
   
 2. Rehujen hygienian parantaminen

  AIV-tuotteissa ja Stabilizer Pig Na -säilöntäaineessa käytettävät lyhytketjuiset rasvahapot ovat erityisen tehokkaita gram-negatiivisia bakteereja vastaan. Näitä ovat muun muassa salmonella-, koli-, entero- ja legionellabakteerit. Muurahaishappo vahvimpana lyhytketjuisena rasvahappona on tutkitusti tehokas pääosaan haitallisista bakteereista.
   
 3. Ruuansulatuksen tehostaminen

  Happamuus on tarpeen rehun valkuaisen sulatukselle, sillä mahassa erittyvä proteolyyttinen pepsiinientsyymi vaatii aktivoituakseen happamuutta. Rehukomponentit puskuroivat pH:n laskua ja siksi rehuun lisätyt hapot varmistavat myös valkuaisen sulatuksen onnistumisen. Tämä on etu erityisesti vieroitusikäisillä porsailla, joiden mahan oma suolahapon tuotanto on vielä riittämätöntä. Sika hyödyntää parhaiten liemirehua, jonka hygieeninen laatu on kunnossa ja pH pudotettu hallitusti alas 4,2–4,5:n tasolle. Rehun hyväksikäytön parantuessa koko ruokinnan taloudellisuus ja tulos lihasikaa tai emakkoa kohden paranee. 

Oululainen valmistus laadukkaiden liemirehutuotteiden takeena

Valmistamme Oulussa kolmea liemirehuun sopivaa tuotetta: 

Eastman™ Stabilizer Pig Na

 • Muurahaishapon sekä maitohapon yhdistelmä auttaa säätämään liemirehun pH:ta ja käymistä sekä ylläpitämään hyvää maittavuutta
 • Maitohappo pehmentää makua ja vaikuttaa pidempään sian ruuansulatuksessa kuin nopeasti imeytyvä muurahaishappo
 • Kaikille ikäryhmille

AIV® 2 Plus Na

 •  Erityisesti lihasikojen liemirehuun estämään haitallisten bakteerien kasvua
 • Kokonaisedullinen ratkaisu
 • Muurahaishapon kokonaispitoisuus 80 %

AIV® Ässä Na

 •  Erityisesti emakoiden ja porsaiden liemirehuun
 • Erityisen tehokas hiivoja ja homeita sekä gram-negatiivisia bakteereita vastaan
 • Kaliumsorbaatin lisäys muurahaishappoon on parantanut myös lihasikojen kasvutuloksia.

Kysy lisää liemirehutuotteista AIV-tiimiltä tai jälleenmyyjältäsi