Skip to main content

Kuivemman murskeviljan säilönnässä tärkeintä oikein valitut säilöntäaineet ja ilmatiiviyden saavuttaminen

30.5.2017 | 13:05

Säilöntäaineiden valinnat viljan murskesäilönnässä riippuvat pitkälti sääolosuhteista ja tilan tarpeista. Kuivemman viljan murskesäilönnässä erityisesti propionihappovalmisteet toimivat hyvin ja ovat kustannustehokkaita.

Tuoreviljan murskesäilöntä on edullinen ja tehokas tapa säilöä viljaa ilman kuivausta. Puinnista murskaukseen ja säilöntään ei saisi kulua liikaa aikaa, vaan se olisi mieluiten tehtävä jo saman päivän aikana. ”Jos vilja joutuu olemaan kärryillä yli vuorokauden, olisi kärryille suositeltavaa lisätä propionihappoa”, Eastmanin asiakaspäällikkö Sami Saarikettu toteaa. ”Ihannetilanteessa happoa lisättäisiin viljan sekaan jo puimurin torven päästä puimurin säiliötä tyhjennettäessä.”

Murskeviljan käyttö yleistymässä

Kuivemmassa viljassa ilmatiiviys on haastavampaa saavuttaa ja pienetkin ilmavuodot esimerkiksi siilon laidoista riittävät homeiden kasvuun. Säilöntäaineen määrää onkin tarvittaessa lisättävä, jos ilmavuotojen riski on olemassa. ”Siilon pintaosa on haasteellisin paikka ja aivan pintaan tupla-annos säilöntäainetta onkin paikallaan.”

”Jos murskevilja on onnistuttu säilömään oikein ja ilmatiiviisti, säilynee se hyvänä ainakin vuoden tai jopa puolentoista vuoden ajan. Ilman reikiä kauemminkin,” Saarikettu kertoo. Tuoresäilöttyä viljaa käytettäessä tulee muistaa E-vitamiinilisäys eläinten ruokintaan.

Uusia navettoja rakennettaessa tai laajennuksia tehtäessä on niihin nykyään lähes poikkeuksetta tulossa seosrehuruokinta. Murskevilja sopii seosrehuruokintaan erityisen hyvin ja koska viljaa ei tarvitse kuivata, on se myös hyvin kustannustehokas ratkaisu. ”Euroopassa murskeviljan käyttö on hyvin yleistä ja Suomessa se on myös lisääntymässä joka vuosi”, Saarikettu kertoo.

Propcorn Plus nyt myös irtotoimituksena

Säilöntäaineiden valinnat ovat aina tila- ja tilannekohtaisia. Kuivemman viljan (kosteus 16–30 prosenttia) säilöntään suositeltuja tuotteita ovat propionihappoa sisältävät Propcorn Plus ja Propcorn NC. Kosteuden ollessa 25–45 prosenttia, paras valinta on propioni- ja muurahaishappoa sisältävä AIV Ässä Na. Kustannustehokkaassa Propcorn Plus -valmisteessa on korkea propionihappopitoisuus (94 prosenttia). Propcorn Plus auttaa tehokkaasti ehkäisemään hiivojen ja homeiden kasvua juuri kuivemmassa viljassa, kun rehussa ei enää tapahdu maitohappokäymistä.

Propcorn Plus -säilöntäainetta on saatavilla 30 litran kanistereissa ja 200 litran tynnyreissä. Nyt tulevan kesän aikana Propcorn Plus -tuotetta toimitetaan myös irtotoimituksena suoraan tilan omiin säiliöihin tuotuna. Irtotilaus Propcorn Plus -säilöntäaineelle tulee tehdä 31.5.2017 mennessä.