Skip to main content

Maailman maissinviljelyn pohjoisrajalla

maailman-pohjoisinta-maissisailorehua.png
22.2.2017 | 14:02

Maissisäilörehusiilon avaaminen lumipyryssä pimeänä talviaamuna on homma, jota ei maailmassa kovin monessa paikassa pääse kokemaan.

Reisjärveltä sellainen siilo kuitenkin löytyy, ja siilossa on laadukasta rehua. Ilolan tilalla on todettu, että maissisäilörehu on maittava täydennys seosrehuun. Ruokinnassa maissisäilörehu korvaa tilalla kokoviljasäilörehun.

Ilolan tilalla Pioneer-maissi kylvettiin 22. toukokuuta muovin alle Samco-tekniikalla. Märästä kesästä huolimatta korjattavaa kuiva-ainesatoa ehti muodostua 11 t/ha, vaikka korjuu oli noin viikkoa toivottua aikaisemmin jo syyskuun 22. päivä. Halla oli kuitenkin vieraillut seudulla jo elokuun puolella, joten kasvuston ylimmät lehdet olivat jo ruskettuneet.

Korjuun suoritti Rönnin urakointiketju ajosilppurilla, jossa on maissinkorjuupää. Maissi oli korjattaessa märkää ja puristenestettä erottui rehusta reilusti. Jyvät olivat alkaneet jo kovettua.

Säilönnässä käytettiin AIV Ässää. Se oli oivallinen säilöntäainevalinta, koska rehu oli niin märkää: AIV Ässä estää tehokkaasti liiallisen käymisen ja hiivojen lisääntymisen rehussa. Sen ansiosta rehussa on korkea sokeripitoisuus ja maittava maku. Rehu tuoksuu raikkaalle ja on hygieeniseltä laadultaankin erinomainen kuitulisä seosrehuruokintaan. Ilolan tulevaisuuden visioissa onkin, että kun seosrehussa on maissisäilörehua, nurmirehu voidaan korjata erittäin aikaisin ja erittäin sulavana mutta seosrehu sisältää silti riittävästi kuitua.

Artikkeli on julkaistu Maito ja Me -lehden numerossa 1/2017. Lue artikkeli kokonaisuudessaan Maito ja Me -lehden sivuilla.