Skip to main content

Pidä seosrehu viileänä

28.6.2022 | 9:06

Seosrehun lämpeneminen johtuu pilaajamikrobien lisääntymisestä rehussa. Vaikka itse rehu ei ruokintapöydällä lämmetessään silminnähden itsekseen häviä, sen ravintoarvo kuitenkin laskee. Lämmönnousuun tarvittava energia on pois rehun energiasisällöstä.

Seosrehun lämpeneminen on moneen muuhun säilöntähaasteeseen verrattuna sikäli helppo haaste, että esimerkiksi säilöntäaineen hyöty havaitaan heti vuorokauden sisällä käyttöönotosta. Ei tarvitse odottaa tulosta kuukausia, vaan jo seuraavana aamuna voi todeta, onko tähteiden määrälle ja lämpötilalle tapahtunut jotain.

Milloin kannattaa epäillä seosrehun lämpenemisongelmaa

Lämpenemisongelmaa kannattaa epäillä esimerkiksi näissä tilanteissa:

  • tähteiden määrä kasvaa, ja tähteet ovat ruokintapöydällä lämpimiä
  • syönti jää alle tavoitteen
  • syönnissä on suurta vaihtelua päivien välillä
  • mikä tahansa rehun komponenteista osoittaa lämpenemistä
  • seosrehu lämpenee ruokintapöydällä
  • lehmäliikenne ei toimi toivotusti
  • maitotuotos laskee

Mittaa seosrehun lämpötila lämpömittarilla

Lämpötilaa voi toki arvioida ihan omalla kädelläkin, mutta pieni alkava lämpeneminen saattaa jäädä tällöin havaitsematta. Siksi lämpömittari olisi varmempi keino alkavan lämpenemisongelman havaitsemisessa. Esimerkiksi 10 astetta ympäristöä lämpimämpi rehu kertoo jo selvästä lämpenemisongelmasta. Toki pitkälle lämmetessään seosrehun lämpötila voi nousta jopa 40 asteeseen, jolloin rehu tuntuu käteenkin selvästi lämpimältä.

Voit parantaa seosrehun hygieniaa seuraavin konstein:

  • Tyhjennä vaunu huolellisesti eri sekoituskertojen välillä.
  • Tyhjennä ruokintapöytä useammin.
  • Erottele aiempaa huolellisemmin kaikki pilaantumapesäkkeet rehukomponenteista ennen niiden lisäystä seosrehuun.
  • Jos säilörehu on lämmennyttä, niin leikkaa rehurintamasta kerralla enemmän ja pyri pääsemään syötössä pilaantumisen edelle siten, ettei säilörehu ehdi alkaa lämmetä ennen seosrehuun laittoa.
  • Kokeile jättää mäski pois seosrehusta. Samoin olki tai heinä voi olla pilaajamikrobien lähde.
  • Lisää seosrehuun AIV Ässä Na:ta 3 l/t estämään pilaajamikrobien kasvua. Annostelua voidaan säätää havaintojen perusteella välillä 1–5 l/t.

Näistä toimenpiteistä kannattaa valita omalle tilalle parhaiten sopivat. Usein on kustannustehokkaampaa käyttää seosrehussa sopivaa säilöntäainetta kuin esim. sekoittaa seosrehu useammin.