Skip to main content

Totuus annostelusta: riittäisikö 3 litraa tonnille?

17.5.2018 | 18:05

Voi olla, että joskus tekisi mieli laittaa säilöntäainetta vähän vähemmän kuin mitä annostelusuosituksissa sanotaan. Miksi oikea annostelutaso on rehunsäilönnässä niin tärkeää? Eikö vähän vähempikin riittäisi?

Lyhyesti sanottuna ei. Kolmen litran annostelu ei riitä siihen, että säilöntäaine toimisi oikealla tavalla ja että saisit vaivalla tekemästäsi rehusta kaiken hyödyn irti. Oikea annostelu on ensimmäinen askel ketjussa, jonka lopputulemana on tilasi paras mahdollinen tuotos.

⇒ Vain riittävä määrä muurahaishappoa rehussa riittää estämään liiallisen maitohappokäymisen
⇒ Käymisen rajoittaminen varmistaa rehun optimaalisen pH:n
⇒ Rehu on maittavaa ja syönti-indeksi parhaimmillaan
⇒ Saat parhaan tuoton omasta säilörehustasi

Oikean annostelun lisäksi, muista huolehtia kuntoon myös säilönnän tekniset perusteet – happamuus, hapettomuus ja hygieenisyys.

Käymisen rajoittaminen lisää tuotosta

AIV-tuotteiden annostelusuositukset perustuvat suomalaisiin tutkimustuloksiin ja olosuhteisiin. Riittävä annostelutaso varmistaa sen, että liiallinen käyminen estyy. Yleensäkin muurahaishappopohjaisissa tuotteissa tingitty annostelu (esim. 3 l/t) ei riitä maitohappokäymisen rajoittamiseen, eli rehuun saattaa tulla liikaa maitohappoa. Sen seurauksena pH laskee turhan alas – esimerkiksi pH 3,6 on selvästi jo liian hapanta rehua. Hapan rehu on toki hygieenisesti laadukasta ja tuoksultaan hyvää, mutta lehmä joutuu syljellään puskuroimaan happaman rehun, ja sen vuoksi rehun happamuus rajoittaa syöntiä.

Rehuanalyysituloksessa liiallisesta käymisestä kertoo:

  • käymistuotteiden (maitohappo ja haihtuvat rasvahapot) suuri määrä
  • liian alhainen pH-arvo
  • syönti-indeksi, joka ei saavuta parasta mahdollista arvoa.

Käymisen rajoittaminen näkyy siis suoraan syönti-indeksissä, joka parantuu AIV-säilönnällä tyypillisesti 5 pistettä. Tämä tarkoittaa maitotuotoksessa yli 300 kg parannusta vuositasolla, mikä on todettu myös maidontuotantokokeissa. Lisäksi säilörehun säilönnän aikaista käymistä rajoittamalla on mahdollista parantaa maidon valkuais- ja rasvapitoisuuksia jopa pari kymmenystä. Oikealla annostelulla saavutat säilöntäaineen täyden hyödyn ja siten parhaan mahdollisen tuoton.