Skip to main content

Huippuhyvää liemirehua – possun parhaaksi, tuottajalle tuloksi

AIV Eastman liemirehutuotteet
25.5.2021 | 9:05

Sopiva happamuus liemirehussa edistää ruuansulatusta ja auttaa hallitsemaan haitallisia mikrobeja. Sillä on kuitenkin väliä, miten pH:n lasku saavutetaan. Kontrolloimaton käymisreaktio voi aiheuttaa virhemakuja ja ravintoainetappioita. Lisäksi rehusta voi lopulta tulla jopa turhan hapanta, kun mikään ei rajoita mikrobien toimintaa. Tällä on negatiivinen vaikutus syöntiin.

Pienellä käyttömäärällä sopiva happamuus liemeen

Muurahaishappo on erityisen tehokas haitallisten bakteerien torjunnassa. AIV 2 Plus Na laskee pH:n tehokkaasti tavoitealueelle jo maltillisella käyttömäärällä. Maitohappoon verrattuna muurahaishapon etu on pieni molekyylikoko, eli sama hapatusteho saavutetaan puolet pienemmällä käyttömäärällä. Samoin monien haitallisten bakteerien torjuntaan (esim. koli-, kampylo- ja salmonellabakteerit) riittää jopa alle puolet pienempi määrä muurahaishappoa verrattuna maitohappoon.

Torju virhekäyminen tehokkaasti

Virhekäymiseen liittyy hiilidioksidin muodostusta. Voimakkaan virhekäymisen voi tunnistaa hiivan hajusta tai esim. laittamalla rehua suljettuun pussiin tai pulloon, jonka jättää seisomaan lämpimään sikalaan. Jos kaasua kertyy nopeasti, on käymistyyppi väärä. Virhekäymisen hallintakeinoihin kuuluvat keskeisesti putkistojen ja säiliöiden puhdistus, jotta mikrobien määrä saadaan laskemaan. Virhekäymisen torjunnassa kannattaa turvautua AIV Ässä Na -tuotteeseen, jonka monipuolinen koostumus auttaa taistelussa hiivoja vastaan.

Erikoistuote emakoille ja porsaille

Herkimmille herkkusuille, eli emakoille ja porsaille suosittelemme Eastman Stabilizer Pig Na:ta, jossa osa muurahaishaposta on korvattu maitohapolla tuotteen maun pehmentämiseksi.

Vinkki: Mittaa rehun pH ruokintakaukalosta, jotta tiedät mikä lopullisen rehun pH on. Liemirehun pH:n tulisi olla 4.2–4.5.

Kotimaiset tuoteet liemirehun säilöntään

 

Lue lisää liemirehuesitteestämme. 

Lähteet:

Strauss and Hayler. Effects of organic acids on microorganisms. Kraftfutter 4, 1-4, January 2001.